Catatan

Tunjukkan catatan dari Februari, 2011

KHASIAT MANJAKANI

Imej
Kajian menunjukkan bahawa manjakani adalah kaya dengan tannin, asid tanik, antioksidan, vitamin (terutama vitamin A dan C), kalsium, besi, serat, protein dan karbohidrat. Selain itu ia juga mengandungi unsur-unsur seperti astringen, anti-microbial dan anti-radang. Kandungan taninnya yang tinggi menyebabkan manjakani digunakan secara meluas dalam perubatan tradisional, terutama untuk penggunaan selepas bersalin bagi mengetatkan rahim dan otot vagina yang mungkin kendur ataupun longgar akibat proses bersalin. Kajian membuktikan bahawa unsur astringen dalam manjakani dapat membantu mengencangkan otot dinding vagina dan mengembalikan keanjalan. Berikut adalah antara kegunaan manjakani dalam pengubatan:- Awet Muda : Antioksidan dalam manjakani boleh melambatkan proses penuaan sel. Pencegahan Kencing Manis : Asid galik boleh mencegah kencing manis dan lelah. Pencegahan barah payudara dan rahim : Antioksidan dalam manjakani boleh mencegah barah buah dada dan barah rahim. Pencegahan bau yang t